Geurt Hendrix uit Catsop, gevlucht, verbannen 1774?

Over Geurt Hendrix is zeer weinig bekend. Hij woonde te Catsop, sloeg op de vlucht en werd op 14 november 1774 bij verstek veroordeeld. Hij was getrouwd met de in 1754 geboren Mechtildis Geurts.

Pieter Hendrix uit Catsop, gevlucht en verbannen in 1774

Pieter woonde in Catsop en was mogelijk een broer van de hierboven vermelde Geurt en van Maria Lucia Hendrix, de echtgenote van Pieter Penders, een van de leiders van deze lokale bende. Pieter Hendrix was in 1748 getrouwd met Maria Beijen, ook wel als Boyen vermeld. Ook Pieter sloeg op de vlucht en werd op dezelfde datum als Geurt bij verstek veroordeeld. In hun huwelijk kregen ze een zoon, Godfridus (1749).De schepenen van de Heerlijkheid en Baronie Elsloo hadden hem na raadpleging van een onpartijdige rechtsgeleerde voor altijd uit het grondgebied van Elsloo verbannen. Mocht Pieter ooit besluiten om naar huis terug te keren, dan wachtte hem uiteraard een zwaardere straf. Welke straf dat zou zijn, laat zich makkelijk raden!

Geurt Janssen uit Elsloo, gevlucht en verbannen

Ook over deze Geurt is weinig tastbaars te vinden. Hij werd eveneens op 14 november 1774 bij verstek veroordeeld. Wel weten we dat hij op een latere datum op het kasteel van Kessel is opgehangen.

Bronnen: Anton Blok: De Bokkenrijders. Site: Bokkenrijders en hun afstammelingen

J.Vromen

Advertenties